AŞIRI ET TÜKETİMİNDEN KAÇININ -BESLENME VE DİYET UZMANI ALPAYDIN: “HERYEMEĞİN OLDUĞU GİBİ, ETİN DE AZI KARAR, ÇOĞU ZARARDIR”

(YEREL: Hakimiyet - Bulvar - Metropol - Zafer - Denge - Olay - Pusula - Telgraf - Ekspres - Haber - Gaziantep gap - Güncel - Artı Haber - Doğuş)Gaziantep Özel SaniKonukoğlu HastanesiBeslenme ve Diyet Uzmanı Gülen Alpaydın, Kurban Bayramı’nda, “azı karar, çoğu zarar” anlayışı ilehareket edilerek, aşırı et tüketiminden kaçınılmasını önerdi.
Alpaydın, Kurban Bayramı öncesiyaptığı değerlendirmede, bayram sürecinde şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, miderahatsızlığı ve benzerikronik rahatsızlığı olan bireylerin beslenmelerine özellikle özen göstermesive et ürünlerinde aşırı yağlı etler yerine az yağlıetleritercih etmeleri gerektiğini söyledi.
Kurban etitüketilirken etin niteliğiyanında nasıl pişirileceği, ne kadar ve hangibesinlerle birlikte tüketilmesigibiayrıntılara da dikkat edilmesigerektiğinibelirten Alpaydın, şöyle devam etti:
“Bu önlemlerin herkes için geçerliolduğu unutulmayıp, sağlıklı beslenmenin temel ilkelerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besingruplarının dengelidağılımına özen gösterilmeli. Bu bakımdan kurban etinin ne miktarda, nasıl ve ne ile birlikte tüketileceğinibilmek, sağlıklısaklama, hazırlama ve pişirme yöntemleriniuygulamak hastalıklı insanlar kadar, sağlıklı bireyler için de önemlidir.’’
DOYMUŞ YAĞLARA DİKKAT
“Et, iyikalite proteinin yanı sıra yağ, demir, çinko, fosfor, magnezyum gibimineraller, özellikle B12, B6, B1 ve A vitaminleride içerir” diyen Alpaydın,etin içeriğinde bulunan yüksek oranda doymuş yağların kan kolesterol düzeyiniyükseltip, koroner arter hastalıklarına zemin hazırlayabileceğinianımsattı.
Bu bakımdan bayram sürecinde etin tüketilen miktarında olağandışı artış olmamasına özen gösterilmesinin altını çizen Alpaydın, bir yetişkiningünlük tüketmesigereken et miktarının yaklaşık 90-120 gram olduğunu vurguladı.
ETİ BEKLETİN
Et ve et ürünlerinin özellikle C ve E vitaminiiçermediğinihatırlatan Alpaydın, şu değerlendirmeyiyaptı:
“Bu nedenle et sebzelerle birlikte tüketilerek etin içindekidemirin emiliminin artırılması sağlanmalı. Tahıllar B1, B6, B2 vitaminleri, amino asitler,doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibiönemlimineralleriiçerdiğinden ekmek, pilav, börek, çorba ve benzeribesinler etbirlikte uygun miktarda alınmalı. Süt ve ürünleri, protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitaminiolmak üzere birçok besin öğesinden zengin olduğuiçin yoğurt, cacık, ayran gibisüt ve süt ürünleride etle birlikte alınması geren besin öğelerindendir.
Mide bağırsak rahatsızlıkları olanlar etlerihemen değil, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmeli. Et ile yapılan yemekler kendiyağı ilepişirilmeli, yağ eklenmemeli. Etin kızartılması ve ızgarada pişirilmesikanserojen maddelerin oluşmasına ve B1, B12, folik asit gibivitaminlerinkaybına sebep olmaktadır ve etiızgaraya fazla yaklaştırarak pişirmek, etin dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besinöğesikaybını artırmaktadır. Bu nedenle pişirme yöntemiolarak kızartma ve çok yüksek ısıda pişirme yerine haşlama ve ızgara yöntemlerikullanılmalı.”Alpaydın, etlerin bütün olarak değil, küçük parçalara bölünerek, yağlı kağıda veya buzdolabı poşetine sarılarak derin dondurucuda saklanmasıgerektiğinibildirdi.
Bu şekilde hazırlanan etlerin, buzlukta (-2 ºC) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC) daha uzun süre ile saklanabileceğinianlatan Alpaydın,sözlerinişöyle tamamladı:
“Etler yemek içinde tamamen kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalı.Derin dondurucuda saklanan etiçözdürürken oda ısısında değil, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesibeklenmelidir.”
Güncelleme Tarihi: 11/13/2010
|