KADINLARI TEHDİT EDEN KANSER

-ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
UZMANI OPR. DR. PALAZ:
-‘’KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN MEME, İKİNCİ SIKLIKLA GÖRÜLEN
AKCİĞER KANSERİDİR’’
-‘’DÜNYADA SİGARAYI ORTADAN KALDIRABİLİRSEK TÜM KANSERLERİN
ÜÇTE BİRİNİ ORTADAN YOK EDEBİLİRİZ’’
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Engin Palaz, kadınlarda en sık meme ve akciğer kanseri görüldüğünü belirterek, ‘’Dünyada sigarayı ortadan kaldırabilirsek tüm kanserlerin üçte birini ortadan yok edebiliriz’’ dedi.
Opr. Dr. Palaz, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserin bedendeki herhangi bir organın bir hücresinin kontrolsüz büyümesi olduğunu ifade ederek, ne kadar doku varsa o dokunun veya organın kanserinin de olacağını söyledi.
Kadınlarda ayrıca, dış genital bölgeden başlayarak vulva kanserleri, vajen kanserleri, rahim ağzı kanserleri, rahim iç zarı kanserleri, yumurtalık kanserleri, rahim tuba kanserleri olduğunu anlatan Opr. Dr. Palaz, kadınlarda en sık meme kanserinin görüldüğünü bildirdi.
“Hücreler kontrolsüz büyüyüp diğer organlara yayılmaları metastaz adını alarak gittiği organda yerleşip büyümesi o organın da fonksiyonunu bozmaya başlar” diyen Opr. Dr. Palaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Normalde her hücrenin belli bir ömrü vardır ve zamanı gelince ölür. Kanser hücresi ise ölmez, çoğalır. Bu yaşam mekanizması çok dengeli olarak bizim yaşam süremizle beraber devam eder. Aslında hücre bölünmesiyle ilgili bir sorundan kanser çıktığına göre kanser genlerle ilgili bir hastalık olarak kabul edilir. Bu nedenle etken madde, virüs, bakteri gibi canlı olabileceği gibi canlı olmayan maddeler de olabilir. Kanser yapan oluğundan, bu ikili arasındaki denge kaybından gene kanser olmaya başlar.”
-‘’KANSER TANISI PATOLOJİ İLE KONUR’’-
Kanser tanısının patoloji ile konulduğuna dikkati çeken Opr. Dr. Palaz, ‘’Dış görüşü ile kansere benzetebilirsiniz, ama patolojik olarak hücre düzeyinde incelenmeden tanı konulmamalıdır’’ sözlerine yer verdi.
Vulva kanserinin dış genital bölgede oluştuğunu ve cilt kanserleri gibi olduğunu anlatan Opr. Dr. Palaz, şöyle devam etti:
“Deriden kaynaklı, benlerden gelişen tipleri tehlikelidir. Çoğu 65 yaşından sonra çıkar. Pratik olarak o bölgedeki tüm kitleler cerrahi olarak alınmalıdır. Vajen kanseri vajen duvarından çıkar, nadirdir, çoğu başka organın kanserinin metastazıdır. Rahim ağzı kanseri en sık görülen üçüncü kanserdir. Kanser olmadan önce ortalama 10 yıl geçmektedir. Kanser öncesi oluşumların smear (yayma) taramaları ile önceden tespitleri mümkün olduğundan tedavisi erkenden yapılabilen bir hastalıktır. Rahim ağzı kanserlerin önceden hiçbir belirtisi olmadığı için yıllık smear tarama testleri mutlaka yapılmalıdır. Özellikle evlilikten 2. veya 3. senesinden sonra rutin uygulanmalıdır.
Rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni HPV denen virüs olduğu artık kesinleşmiş, buna karşı aşı da geliştirildiği için genç kızların cinsel yaşamları başlamadan önce aşılanmaları mutlaka gereklidir. Keşke aşı olabildiğince yaygınlaşabilse rahim ağzı kanserini dünyadan silebilirdik. Bu kanserin oluşumunda sigaranın da etkenlerden olduğunu ayrıca vurgulayalım.’’
Rahim iç zarı kanserinin ise kadın kanserleri arasında yedinci sırada yer aldığını bildiren Opr. Dr. Palaz, ilk başlarda hiç şikayet yokken iç zarın fazla kalınlaşmasıyla daha sonra düzensiz kanamayla kendini gösterdiğini kaydetti.
Opr. Dr. Palaz, ‘’Rahim içzarı kanseri genellikle 60 yaş civarında görülür. Yani menopozda rastlanır. Şişmanlık, hipertansiyon şeker hastalıklarla ilişkisi kuvvetlidir. Genç menopoz, devamlı östrojen alınımıyla ilgisi vardır’’ diye konuştu.
-‘’ÜZÜM GEBELİĞİNİN TEDAVİSİNİN CİDDİ YAPILMASI GEREKİR’’-
Yumurtalık kanseri kadınlarda görülen en sık beşinci kanser olduğunu açıklayan Opr. Dr. Palaz, batın içinde büyümesini engelleyecek pek organ olmadığı için tanı konana kadar genellikle çok geç tanı alındığını, tesadüfen bakılan ültrasonografilerde rastlanabildiğini belirtti. Opr. Dr. Palaz, şunları kaydetti:
‘’İleri yaş kanseridir. Bu nedenle rutin bakımlar sırasında özellikle yumurtalık kist veya kitleleri bulunmuşsa tümör markerleri dediğimiz kanda Ca 125 başta olmak üzere bazı protein yapısında maddeler bakılır. Bu tür kanserlerin ilk başlangıcında hiçbir belirti olamayabilir. Erken tanı, erken cerrahi her zamanki gibi en iyi sonuçları verir.
Kadın kanserleri arasında özel bir yeri olan halk arasında üzüm gebeliği diye bilinen mol gebeliklerin çok azında kanser olan koriokarsinom çoğu zaman gebelikten sonra veya düşükten sonra ortaya çıkar. Üzüm gebeliği kanser olmamasına karşın kanser gibi takip edilip tedavisi ciddi yapılması gereken bir durumdur.’’
-‘’ERKEN TANI, KORUYUCU HEKİMLİK ÖN PLANDA OLMALI’’-
Kadınlarda en sık meme kanserinin görüldüğüne işaret eden Or. Dr. Palaz, sıklıkla menopoz döneminde görülen bu kanser türünde genetik ilişkinin kuvvetli olduğunu, erken tanının mamografilerle yapılabildiğini söyledi.
Opr. Dr. Palaz, sözlerini tamamlarken şu uyarılarda bulundu:
‘’İkinci sıklıkla görülen kanser akciğer kanseridir. Sigarayla çok yakın ilişkisi vardır. Dünyada sigarayı ortadan kaldırabilirsek tüm kanserlerin üçte birini ortadan yok edebiliriz. Üçüncü sırada kolon kanseri, sonra rahim ve yumurtalık kanseri gelmektedir. En çok öldüren ise akciğer ve meme kanseridir. Erken tanı, koruyucu hekimlik her zaman ön planda olmalıdır.’’
Güncelleme Tarihi: 3/29/2013
|