ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’NDE KADAVRADAN BÖBREK NAKLİ -15 YILLIK DİYALİZ HASTASI EMİNE KAYA: “ŞAKA GİBİYDİ AMA GERÇEK”

Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde, kadavradan böbrek nakli yapılan 15 yıllık diyaliz hastası Emine Kaya, “15 yıllık diyalizin ardından böbrek naklinin yapılacağının söylenmesi şaka gibiydi ama gerçek oldu” dedi.
Emine Kaya, (35), 19 yaşında rahatsızlandığını ve böbreklerinin yanlış ilaç kullanımı nedeniyle iflas ettiğini söyledi.
Kaya, 20 yaşında diyalize girmek zorunda kaldığını belirterek, “İk iki yıl koma halinde diyalize girdiğim için diyalizle ilgili bir şey hatırlamıyorum. 6 yıl boyunca haftada 3 gün 4 saat diyalize girdim. 28 kiloya düştüm, mamayla beslenmek zorunda kaldım” diye konuştu.
Daha sonra 1 yıl boyunca haftada 6 gün 4’er saat diyalize girdiğini ve bu süreçte geçici olarak görme kaybı yaşadığını anlatan Kaya, şöyle devam etti:
“Çilem bitmemişti. Sonraki 6 yıl boyunca haftada 4 gün 4’er saat diyalize girdim ve çok sıkıntı çektim. Daha önce Antalya’da kadavra kaydı yaptırmıştım. 7 yıl önce kadavradan böbrek nakledilecekti. Ancak maddi nedenlerden dolayı nakil yaptıramadım. Ardından İstanbul’da kadavra kaydı yaptırdım.
Gaziantep’te Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde Organ Nakli Merkezi’nin açıldığını duyunca kaydımı hemen buraya aldırdım. Kayıt yaptırdıktan 2 ay sonra bir gece Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nden arandım ve kadavradan böbrek nakli yapılacağını öğrendim.
ŞAKA GİBİ
“Bir gece hastaneden aranıp, nakil için böbrek bulunduğu söylendiğinde, 15 yıllık diyalizden sonra bana şaka gibi geldi” diyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak buradaki hemşireleri tanıdığım için bilginin doğru olduğunu anladım ve bir taksiye atlayıp hastaneye geldik. 6 aday belirlenmişti. Sevineyim mi, üzüleyim mi bilemedim önce. Ama bu bir şanstı ve bana güldü. Bu hastane ve Organ Nakil Merkezi biz hastalar için bir hediye.
Doç. Dr. Necmettin Güvence Ankara’da yıllarca organ nakline emek vermiş, babacan, deneyimli ve soyadı gibi hastalara güven veren biri. Bu hastane ve Organ Nakli Merkezi bize hayat verdi. Bu hastanede daha önce nakil yapılan hastaların hiçbir sıkıntı yaşamadığını duymuştum.
Böbrek naklimin burada yapılmasından son derece memnunum. Bana böbrek nakli yapılmasından sonra diyalize birlikte girdiğim pek çok hasta kaydını buraya aldırdı. Yıllarca ne istediğimi yiyebildim, ne de gönlümce su içebildim. Tüm bunlara rağmen şu anda çok mutluyum. Allah organ bağışı yapanlardan razı olsun.”
Anne Hamiyet Kaya (55) ise “Organ bağışı konusunda duyarlı olunmalı. İnsanlar organlarını bağışlasın ki, pek çok hayat kurtulsun” sözleriyle mutluluğunu dile getirdi.
HEMODİYALİZ MERKEZLERİNE ÇAĞRI
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Necmettin Güvence de gerçekleştirdikleri nakillerle pek çok hastaya umut olduklarını bildirdi.
Nakillerin yarısından fazlasının kadavradan gerçekleştirilmesinin kendileri için ayrı bir mutluluk olduğuna dikkati çeken Opr. Dr. Güvence, “Çünkü bölgenin ve Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Nakillerimizle umut olmaya devam edeceğiz” diyerek, gururunu yansıttı.
Hemodiyaliz merkezleri yöneticilerine de seslenen Doç. Dr. Güvence, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Hemodiyaliz merkezleri yöneticilerinden diyaliz hastalarını organ nakline yönlendirmelerini ve hazırlamalarını istiyoruz. Şu anda Türkiye’de 70 bin dolayında hemodiyaliz hastası var ve bu havuza her yıl 8 – 10 bin yeni hasta ekleniyor. Hemodiyaliz merkezlerinden, hastalarının sağlıklı bir hayat sürmeleri adına bunu diliyoruz.”
Opr. Dr. Güvence, 4 ayda, yüzde 70’i kadavradan olmak üzere 20 böbrek nakli gerçekleştirdiklerini, bu sayının ortalamaların üzerinde olduğunu da sözlerine ekledi.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı ve Başhekimi Dr. Yusuf Ziya Yıldırım ise organ nakil merkezinde gerçekleştirilen her nakille gurur ve mutluluklarının bir kat daha arttığını, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nin organ naklinde bölge insanının şifa merkezi haline geldiğini ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 7/6/2011 1
|