ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’NDE KOAH ANLATILDI -GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI DR. DEMET ÇETİN: -“KOAH ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR” -“KOAH’IN GELİŞİMİNDE EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ SİGARADIR”

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Demek Çetin, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH), önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
Dr. Çetin, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde düzenlenen halka açık konferanslar kapsamında, KOAH’ı anlattı.
KOAH’ın, hava yollarını tıkayan ve nefes alıp vermeyi güçleştiren kronik bir akciğer hastalığı olduğunu anımsatan Dr. Çetin, “Yaygın olarak görülmesine karşın, bu hastalığı olanların çoğu, hasta olduğunun farkında değil. Ülkemizde her 10 KOAH’lının 9’u kendinde bu hastalık olduğunu bilmemektedir” dedi.
KOAH’ın dünyada ölüm nedenleri arasında 4. sırada olduğuna dikkati çeken Dr. Çetin, “Önümüzdeki yıllarda hastalığın daha da yaygınlaşması beklenmektedir. Ülkemizde 5 milyon civarında KOAH’lı hasta bulunduğu ve hastalığın ülkemizde ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer aldığı ifade edilmektedir” diye konuştu.
RİSK FAKTÖRLERİ
“KOAH’ın gelişimde en önemli risk faktörü sigara tüketimidir” diyen Dr. Çetin, şöyle devam etti:
“Bunu yanı sıra, iş yerinde toz – dumana maruz kalma, iyi havalandırılmamış evlerde ısınma ve yemek pişirmek amacıyla kullanılan odun – tezek gibi yakıtların dumanını soluma, beslenme, sosyoekonomik durum, alerji, enfeksiyonlar ve düşük doğum ağırlığı olan bebekler ve genetik faktörler de hastalık için risk oluşturur.
40 yaşını aşmış, sigara içiciler ve tozlu – dumanlı işlerde çalışan kişiler ya da öksürük, balgam, nefes darlığı bulunan kişilerin KOAH olma olasılığı oldukça yüksektir.
Çoğu kişi ileri derecede nefes darlığı gelişmeden doktora gitmez. Bu kişiler öksürük, balgam ve nefes darlığını yıllarca ihmal eder, sigaraya bağlı olabileceğini düşünerek pek önemsemezler. Çünkü KOAH’ta akciğer fonksiyonları yüzde 50 azalmadan ciddi nefes darlığı ortaya çıkmamaktadır.”
TEDAVİ
Dr. Çetin, hastalara solunum fonksiyon testi (spinometri) yapılarak hastalığın teşhis edileceğini bildirdi.
Günümüzde uygulanan tedavi yöntemleriyle KOAH’lı hastaların şikayetlerinin ileri derecede hafifletilebileceğini, yaşam kalitelerinin iyileştirilebileceğini ve yaşam sürelerinin uzatılabileceğini anlatan Dr. Çetin, tedaviye ilişkin şu bilgileri verdi:
“Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, tedaviden o kadar iyi sonuç alınır. KOAH tedavisinde en önemli adım sigaranın bırakılmasıdır. Ancak bu şekilde hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Hastalar sigara içmeye devam ederlerse, tedaviden hiçbir şeklide kalıcı yarar göremezler. Mesleki maruziyeti ortadan kaldırmak, sağlıklı beslenme, egzersiz ve doktor kontrolünde düzenli ilaç kullanılması gerekmektedir.
KOAH’lı hastalar gribe yakalandıklarında hastalığı çok ağır geçirirler. Bu nedenle her yıl KOAH’lı hastaların Eylül-Aralık aylarında aşılanması gerekmektedir. Büyük oranda gribe yakalanmayı, gripten ölümleri ve grip sonrası zatürree oluşumunu önlemektedir. Bu hastalara zatürre aşısı da önerilmektedir. Bu aşı bir kez yapılsa yeterli olmaktadır. Herhangi bir zamanda yapılabilir. Özel bir mevsimi yoktur.”
ENFEKSİYONA DİKKAT
Bu hastaları atağa ve dolayısı ile solunum yetmezliğine sokan en önemli nedenin araya giren enfeksiyonlar olduğunu vurgulayan Dr. Çetin, şöyle devam etti:
“Bu durumda hastaların solunum sıkıntısı artar, hırıltı olur, balgam miktarı artar ve balgam rengi sarı-yeşil olur. Hastalar mutlaka hastaneye getirilmelidir. Hastalar; yemek yeme, banyo yapma, tıraş olma gibi en basit doğal ihtiyaçları bile yapamaz hale gelirler. Morarma, bacaklarda şişlik, boyun damarlarında dolgunluk, karaciğerde büyüme görülebilir.
Antibiyotik tedavisi, nefes açıcı ilaçlar, oksijen tedavisi verilir. Erken müdahale çok önemlidir. Solunum yetmezliği gelişen hastalar yoğun bakım ünitesinde takip edilir. Kronik solunum yetmezliği gelişen hastalara evde kullanmak üzere uzun süreli oksijen tedavisi, ev tipi mekanik ventilasyon verilebilir. Sonuç olarak toplumu ve sağlık çalışanlarını KOAH hakkında bilgilendirmek ve eğitmek gerekmektedir. KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır, erken teşhis çok önemlidir.”
Dr. Çetin, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.
Güncelleme Tarihi: 1/10/2011
|