HALKA AÇIK KONFERANS… -ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’NDE, “UYKU APNE SENDROMU VE HORLAMA” ANLATILACAK…

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Çetin ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Altan Yıldırım, 24 Ekim 2009 tarihinde “Uyku Apne Sendromu ve Horlama” konulu halka açık konferans verecek.
Konferansta Dr. Çetin ve Doç. Dr. Yıldırım uyku apne sendromu nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tanı konur, tedavide neler yapılır, tedavi edilmezse ne olur, uyku testi nedir, nasıl ve kimlere yapılır konularında bilgiler verecekler.
UYKU APNE SENDROMU
Uyku apnesi, uyurken nefessiz kalma halidir. Nefeste durma; nefesin tıkanmasına, nefes alma çabasının durmasına veya her ikisine birden bağlı olabilir. Tıkayıcı apne hava yollarında daha çok arka bölgede olan dil kökü gibi yumuşak dokuların çökmesi sonucu hava yolunun bloke olması ile meydana gelir. Santral apne ise beyinin solunum kaslarına yeterli elektriksel uyarı göndermemesi sonucu nefessiz kalma halidir. Karışık apne ise her iki durumun birlikte olmasıyla meydana gelir. Nefesteki durma gece boyunca yüzlerce kez ve bir dakikaya yakın sürelerde olabilir. Bu durum kan oksijen düzeyinde azalma demektir. Beyinin oksijeninin azalması solunumun yeniden düzenlemesi için beyinin uyanmasına neden olur. Uyku derinliği kaybolur ve uyku defalarca bölünerek, parçalanır.
Tedavi edilmeyen uyku apnesi yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, hafıza sorunları, baş ağrıları, kilo alımı, ereksiyon problemlerine neden olabilir.
BU SORULARA DİKKAT
Aşağıdaki sorulara verilecek yanıtlar, uyku apnesi hastalığı ile ilgili rahatsızlığın teşhisinde belirleyici oluyor.
1-Devamlı ve/veya yüksek sesli horluyor musunuz?
2-Eşiniz size uykunuzda nefsinizde kesilme olduğu söyledi mi?
3-Yorgun, dinlenmemiş olarak veya baş ağrısı ile uyanıyor musunuz?
4-Gündüzleri kendinizi yorgun ve çalışmaya isteksiz hissediyor musunuz?
5-Otururken, televizyon izlerken, kitap okurken uykuya dalıyor musunuz?
6-Sıklıkla hafıza veya konsantrasyon problemi yaşıyor musunuz?
Bu sorulardan birine bile evet yanıtı veren uyku apnesi hastalığı konusunda risk altında olabilir. Eğer kilolu iseniz, boyun yapınız kısa ve kalın ise yüksek tansiyonunuz varsa uyku apnesi hastalığı riskiniz oldukça yüksek olabilir. Bu durumda uyku ünitesi olan bir sağlık merkezinde uyku apnesi konusunda eğitim almış hekimler tarafından burun, boğaz, akciğer, gerekiyorsa nörolojik muayeneniz yapılmalıdır.
Tıbbi veya cerrahi herhangi bir tedaviye geçilmeden önce apnenin varlığı ve apne düzeyi tam olarak bilinmelidir. Yapılacak tedavi şekli apne düzeyi ile doğrudan ilgilidir. Hafif düzeydeki hastalarda cerrahi tedavi etkili olabilir. Ancak orta ve ağır düzeydeki tıkayıcı uyku apneli hastalarda cerrahi tedavi yararlı olamayacağı gibi tıbbi tedavinin başarısını da olumsuz etkileyebilir. Tıkayıcı uyku apnesinin düzeyi hangi tedavinin yapılacağı konusunda belirleyicidir. Uyku apnesi tanısı ve düzeyi ancak uyku laboratuarında bir gece boyunca solunumun kaydının incelenmesi ile belirlenebilir.
Güncelleme Tarihi: 10/20/2009
|