HALKA AÇIK KONFERANS… -ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’NDE “ŞİZOFRENİ” KONULU KONFERANS VERİLDİ

- DR. ÇEKEM “ŞİZOFRENİ BÜTÜN KRONİK HASTALIKLAR GİBİ ALEVLENME VE YATIŞMA DÖNEMLERİ GÖSTEREN BİR BEYİN HASTALIĞIDIR”
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Bülent Çekem “Şizofreni bütün kronik hastalıklar (şeker hastalığı, astım, romatizma,…) gibi alevlenme ve yatışma dönemleri gösteren bir beyin hastalığıdır” dedi.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde düzenlenen Halka Açık Konferanslar kapsamında Psikiyatri Uzmanı Dr. Bülent Çekem “Şizofreni” konusunu anlattı.
Şizofreninin tedavi edilebilir bir hastalık olmasına karşın, zaman zaman alevlenme dönemlerinin olabileceğini söyleyen Dr. Çekem “Hastaların önemli bir kısmında ise hastalık tamamen ortadan kalkmayabilir” dedi.
Dünyada 60 milyon, Türkiye'de de 600.000 şizofreni hastasının yaşadığına dikkati çeken Dr. Çekem “Hastalık genellikle 15 – 25 yaş aralarında başlamakla beraber orta yaşlarda başlaması da mümkündür” dedi.
NEDENLERİ:
Tüm şizofreni hastaları için geçerli olan tek bir nedenin bulunmadığını söyleyen Dr. Çekem; “Bununla beraber şizofrenin ortaya çıkmasında rol oynayan başlıca etkenleri kalıtımsal nedenler, beyindeki yapısal değişikliklerin rolü ve beyindeki kimyasal maddelerin rolü olmak üzere üç başlık altında toplayabiliriz” dedi.
BELİRTİLERİ:
Şizofreninin belirtileri hakkında da bilgiler veren Dr. Çekem “Şizofrenide isteksizlik, ilgi kaybı, aileden ve arkadaşlardan uzaklaşma, dinle aşırı ilgilenmeye başlama, uyku düzeninin bozulması(artma / azalma), çökkünlük, iştah azalması, alınganlık, çabuk sinirlenme, küçük şeylere öfkelenme, başkalarına ya da kendine zarar verme düşüncesi, kendine bakımda gerileme, alkol içmeye başlama, cinsel konularla fazla meşgul olmaya başlama, sık sık tartışmalara girişme gibi öncü belirtilerin yanında sesler duymak, başkalarıyla yakınlık kurmada isteksizlik, başkalarına garip gelen düşünceler, mutsuzluk gibi inatçı belirtiler gözlemlenir” dedi.
TEDAVİSİ:
Dr. Çekem “Şizofreni hastalığının tedavisinde amacımız hastalığın alevlenme dönemlerini önlemek, alevlenme dönemlerini erken fark edip ayaktan tedavi etmek, alevlenme dönemi yatıştıktan sonra hastalığa bağlı yetiyitimini en aza indirmek, hastanın sorunlarla başa çıkma kapasitesini artırmaktır. Ayrıca şizofrenide ilaç tedavilerinin yanı sıra elektrokonvülzif terapi (EKT) ve bireysel ve grup terapileri de uygulanmaktadır” dedi.
Dr. Çekem Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği temsilcilerinin de hazır bulunduğu konferansta, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.
Güncelleme Tarihi: 4/24/2009
|