HALKA AÇIK KONFERANS… -“KATETERSİZ KALP ANJİOSU” KONUSU ANLATILDI… - DR. MEHMET ALİ CÜCE: “KORONER ARTER HASTALIKLARININ TANI VE TEDAVİSİ ÇOK ÖNEMLİDİR”…

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde halka açık konferanslar kapsamında Radyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Ali Cüce tarafından “Katetersiz Kalp Anjiosu” konusu anlatıldı.
Sigara, hipertansiyon, diabet, genetik faktörler, kolesterol yüksekliği, obezite ve stres gibi risk faktörlerinin etkili olduğu koroner arter hastalığının, gelişmiş ülkelerde en sık ölüm nedeni olduğunu belirten Dr. Cüce, dolayısıyla tanı ve tedavisinin çok önemli olduğunu söyledi.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde kullanılmaya başlanan 2x64 Dual Source CT cihazı ile katetersiz kalp anjiosu gerçekleştirildiğini anımsatan Dr. Cüce, ‘’Katetersiz kalp anjıyosu, çok kesitli spiral BT cihazı ile koldaki toplar damardan ilaç verilerek yapılan bir işlemdir’’ dedi.
İşlemin iki aşamadan oluştuğunu belirten Dr. Cüce, ‘’Bunlar; Koroner damar sertliğine yönelik ilaçsız 5 saniyelik görüntüleme ve Anjiyografik görüntüler için; EKG eşliğinde nabız takibi ile toplar damara kontrast ilaç verilerek 5 - 10 saniye gibi bir nefes tutmayla inceleme tamamlanır’’ diye konuştu.
CİHAZIN ÖZELLİKLERİ
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde bu işlem için kullanılan 2x64 çift tüplü spiral BT cihazının, bu alandaki en gelişmiş cihaz olduğunu vurgulayan Dr. Cüce, şöyle devam etti:
‘’2x64; toplamda 128 kesit algılayıcı bulunmaktadır. Çok ince kesit alınabildiğinden tanısal güvenilirliği daha yüksektir. Ayrıca; bu cihazla kısa sürede vücudun geniş kısmı taranabilir ve kalp ile solunum hareketine bağlı görüntü bozukluğu daha az olmaktadır. Kilolu hastalarda iyi görüntü sağlar. BT ile spiral tarama olduğundan 3 boyutta volümetrik görüntü elde edilmektedir. Çok hızlı çekim yapılabildiğinden, kalp çekimlerinde kalbi yavaşlatmak için ilaca gerek yoktur. Tetkik için yapılması gereken hazırlık sadece 4 saatlik açlık olmasıdır.’’
KİMLERE YAPILMAZ
Dr. Cüce, böbrek fonksiyon bozukluğu olanlara ve gebelere (X ışını, radyasyon), şiddetli kontrast maddeye karşı şiddetli alerjisi bulunanlara katetersiz kalp anjiosu yapılamayacağını ifade etti.
Katetrsiz kalp anjiyosu ile
- Damar kireçlenmesi var mı?
- Oranı?
- Koroner damarlarda plaklar ve ne oranda darlık yaptığı?
- Koroner damarlarda doğuştan anomali var mı?
gibi soruların yanıtlarının, 5 saniyelik tetkikle alınabildiğini anlatan Dr. Cüce, şunları kaydetti:
‘’Doğuştan koroner damar anomalileri nadir olmakla birlikte, göğüs ağrısı hatta bazı kişilerde ani ölümlere neden olabilmektedir. Kalp, kalp odacıkları- duvarları ve ana damarların yapısı, kalbe komşu akciğer dokusunda kitle, enfeksiyon ve benzeri bulgular tespit edilebilmektedir. Stentli hastalarda stent açıklığı ve by-pass greftleri değerlendirilebilmektedir.’’
KİMLER KATETERSİZ KALP ANJIYOSU YAPTIRABİLİR
Katetersiz kalp anjiosu yaptırabilecekler hakkında da bilgi veren Dr. Cüce sözlerini şöyle tamamladı:
‘’35 yaş üstü, ailesinde koroner kalp hastalığı olanlar, yüksek kolesterolü olanlar, yüksek tansiyon hastaları, şeker hastalığı olanlar, kilo fazlası ve obez olanlar, stres altındaki kişiler, by-pass ve stent hastaları katetersiz kalp anjiosu yaptırabilir.
Kateterli anjıoya göre ciddi darlıkları göstermede % 90 doğruluk vardır. Yan etkisi yok, hastanede takip gerektirmiyor. Doğuştan koroner anomalilerini daha iyi gösterir. Kalp yapısı, duvarları, ana damar- kapakları ve kalp çevresindeki yapılar hakkında bilgi verir. Ağrısız, kansız, kısa süreli ve hasta için oldukça konforlu bir işlemdir.’’
Dr. Cüce konferansta sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.
Güncelleme Tarihi: 3/15/2008
|