KURBAN BAYRAMINDA BESLENME

-BESLENME VE DİYET UZMANI ÜNVERDİ:
-‘’KURBAN BAYRAMINDA, DENGELİ BESLENME
AÇISINDAN MÜMKÜN İSE ET YEMEĞİNDEN ÖNCE
BOL VE YAĞSIZ SALATA YENİLMELİ’’
-‘’KAVURMA VE KIZARTMA YERİNE,
IZGARA VE HAŞLAMA TERCİH EDİLMELİ’’
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Ünverdi, kurban bayramında dengeli beslenmenin sağlanması açısından, mümkün ise et yemeğinden önce bol ve yağsız salata yenilmesini önerdi.
Ünverdi, kurban bayramında da sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi ve bayram sofralarından sağlıklı beslenme adına en az zararla kalkmak için çaba harcanması gerektiğini söyledi.
Kurban bayramı ile birlikte beslenme düzeninde değişiklikler ortaya çıktığına dikkati çeken Ünverdi, ‘’Özellikle et ve tatlı tüketiminde artış gözleniyor. Artan et ve tatlı tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olur. Ailesinde hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diğer kalp-damar hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları ve yaşlı olanların bu konuda daha hassas davranmaları gerekir’’ dedi.
SALATA ÖNERİSİ
Et ve sakatatların yüksek kolesterol ve yağ içerdiğini, bu nedenle yağsız veya az yağlı et tercih edilmesi ve mümkün olduğunca miktarın sınırlandırmaya çalışılması gerektiğini anımsatan Ünverdi, şöyle devam etti:
‘’Kurban etlerini dolapta bekleterek tüketmeye gayret gösterilmeli. Pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama yöntemini kullanmak gerekiyor. Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemeli. Pişirme işlemi hafif suyla ya da yağsız bir et parçasından kendi içindeki az yağla olmalı. İçerisindeki doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı et yanında, dengeli bir karışım sağlamak için bol yağsız salata dengeyi sağlayabilir.
Şeker-kalp hastalığı ve hipertansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan bireyler diyetlerine dikkat etmeli. Bu grupta yer alanların özellikle hamur işleri tüketimlerinde sınırlama yapmaları, diyabetlilerin şekerden uzak durmaları gerekmektedir. Özellikle sağlık açısından güvenle ve rahatlıkla kullanılabilen toz tatlandırıcılar ile diyabetliler kendilerine sütlü, meyveli diyabetik tatlılar yaparak nefislerini körertebilirler.’’
NE YAPILMALI
Güne hafif bir kahvaltı ile başlanılması ve aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenilmesi gerektiğini vurgulayan Ünverdi, şu uyarılarda bulundu:
‘’Yemekler çok hızlı değil, iyice çiğnenerek tüketilmeli. Günlük 2-2,5 litresu içilmeli. Çay, kahve gibi kafeinli içecekleri fazla tüketmek yerine açık çay, ıhlamur veya bitki çayları tercih edilmeli.
Daha hafif ve sağlıklı olması için yiyecekler kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalı. Etlerin yanında salata ve sebze tüketmeye hatta yemeklere önce salata ile başlamaya özen gösterilmeli.
Oluşabilecek kabızlığı önlemek için, lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebze ve meyveler), lokma, tulumba, baklava gibi ağır tatlılar yerine ise sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmeli.
Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılar tadımlık miktarlarda yenilmeli. Bir sonraki yapılacak ziyarette yine ikram yapılacağı ve bunun büyük olasılıkla tatlı olacağı unutulmamalı.’’
Güncelleme Tarihi: 5/12/2008
|