HALKA AÇIK KONFERANS DR. GÖNÜL ÇAKMAK: ‘’MİGREN, SIK GÖRÜLEN VE YAŞAM KALİTESİNİ BOZAN BİR SAĞLIK SORUNUDUR’’

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Çakmak, migrenin sık görülen ve bireyin yaşam kalitesini bozan bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.
Dr. Çakmak, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde düzenlenen halka açık konferans kapsamında migreni anlattı. Baş ağrısının en sık görülen nedenleri arasında yer alan migrenin önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve erkeklerin yüzde 16’sında, kadınların yüzde 22’sinde görüldüğünü belirten Dr. Çakmak, ‘’Sık görülen sağlık sorunu olan migrende, ağrının şiddetinin fazla olması nedeniyle bireyin yaşam kalitesi bozulur’’ dedi.
‘’Migren değişik sağlık sorunlarına zemin hazırlar ve işgücü kayıplarına, dolayısıyla ekonomik kayıplara da neden olur’’ diyen Dr. Çakmak, şöyle devam etti:
‘’Migren, çoğunlukla 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunlukta ataklarla gelir. Migren baş ağrısı, zonklayıcı veya nabızla birlikte atan şekilde hissedilir. Ağrı genellikle başın bir tarafından, diğer tarafına geçebilir veya başın her iki tarafında da olabilir. Ağrı başlamadan önce, bazı hastalarda ‘aura’ denilen belirtiler görülebilir. Bu belirtiler daha çok görsel olup, çakan ışıklar, zigzag çizgiler veya görmenin grileşmesi gibi problemlerdir.
Nadiren uyuşma, karıncalanma, işitme veya konuşma problemleri olabilir. Bu belirtiler baş ağrısı başlamadan önce kaybolabilir veya baş ağrısı dönemine dek uzayabilir. Baş ağrısı döneminde insanların çoğu, aynı zamanda bulantı hisseder ve kusar. Ağrı sırasında, sese, ışığa ve kokulara aşırı duyarlılık oluşur. Bu nedenle, migrenli hastalar ataklar sırasında karanlık ve sessiz bir oda ararlar.’’
Ağrının ortalama 1 günde geçtiğini kaydeden Dr. Çakmak, ‘’Stres, stres sonrası gevşeme dönemi, açlık, yorgunluk, uykusuzluk, fazla uyuma ve bazı gıdalar migren atağının ortaya çıkmasına yol açabilir ‘’ diye konuştu.
Migren tedavisinde, ağrının ayda 2-3 kereden fazla veya şiddetinin çok olması durumunda ‘’önleme tedavisi’’ yapıldığını anlatan Dr. Çakmak, sözlerini şöyle tamamladı:
‘’Böylece ağrının gelmemesi veya olursa daha hafif geçmesi sağlanır. Ataklar, olduğunda ise akut tedavi yapılarak, ağrının sonlandırılması sağlanır. Ayrıca hastaya, yaşam biçimi değişikliği önerilir. Hastanın, migrene sebep olan tüm bu faktörlerden uzak durması amaçlanır.’’
Dr. Çakmak, konferansın sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.
Güncelleme Tarihi: 2/10/2007
|