YILBAŞINDA NASIL BESLENMELİ

-ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ BESLENME VE DİYET UZMANI ALPAYDIN: ‘’YILBAŞI GECESİ YİYECEK VE İÇECEKLER AZAR AZAR ALINMALI, ABARTIDAN KAÇINILMALI’’‘’YATMADAN 2 SAAT ÖNCE TÜKETİM SONLANDIRILMALI’’
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülen Alpaydın, yılbaşı gecesi yiyecek ve içeceklerin azar azar alınmasını ve abartıdan kaçınılmasını önerdi.
Alpaydın, toplumun bir bölümü için çok anlam taşımasa da, bir bölümü için yaşamlarının önemli bir dönemi olan yılbaşı ve abartılmışın en iyi örneklerinden biri olarak çok çeşitli besinlerin yer aldığı yılbaşı sofralarından sağlıklı beslenme adına en az zararla kalkma için özen gösterilmesi gerektiğine dikkati çekti.
‘’Yeni yıl ister evde, isterse dışarıda nerede kutlanırsa kutlansın, bu kutlama sırasında ne kadar yenildiği değil, nelerin yenildiği çok önemlidir’’ diyen Alpaydın, şöyle devam etti:
‘’Bu gece için temel kural azar azar ve sık yemektir. Yemeğe zeytinyağlılar gibi hafif yiyeceklerle başlanmalı ve yarım porsiyon yiyerek sürdürülmelidir. Vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek besinlere sofrada mutlaka yer verilmelidir. Öte yandan yılbaşı yemeği mümkün olduğu kadar yavaş ve uzun zaman dilimine yayılarak yenmelidir.
Yeni yılın ilk gününü mide ve bağırsak sorunlarıyla ‘berbat‘ biçimde karşılamamak için yiyecekler yanında içeceklere de dikkat edilmeli, alkol alınıyorsa birlikte bol su ve alkolsüz içecek tüketilmeli. İçkinin rengi koyulaştıkça içindeki toksik madde artacağından açık renkli içkiler tercih edilmeli ve aç karna kesinlikle içilmemeli.
İçerken arada bir şeyler atıştırmalı. Ertesi sabah zinde uyanmak için yatmadan önce ya kaloriferlerin kapatılması ya da yatak odasının iyice havalandırılması gereklidir. Diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerin yılbaşı sofraları daha dikkatli hazırlanmalı. Bu tür kronik rahatsızlığı olan kişiler mutlaka diyetlerini sürdürmeli, gerekirse diyetisyenlerine danışıp ek besin almalıdırlar.’’
YÜKSEK TANSİYONA DİKKAT
Aşırı gıda alımı sonucu ortaya çıkan mide gerginliğinin tansiyonun yükselmesine, kalbe daha fazla yük binmesine ve kriz riskinin artmasına yol açtığını vurgulayan Alpaydın, ‘’Çok fazla çeşit ve yağlı besin tüketimi mide bulantısı, hazımsızlık ve ishal gibi sağlık sorunlarına yol açacağı için mümkün olduğu kadar yağsız ve az çeşit besin tüketilmesine dikkat edilmeli’’ dedi.
Doygunluk sağlandıktan sonra sofrada oturmanın yemek miktarının artmasına neden olacağını anımsatan Alpaydın, ‘’Yemek bitiminde sofradan kalkmalı ve özellikle yatmadan 2 saat önce yemek tüketimi sonlandırılmalı’’ diye konuştu.
Kuruyemiş tüketilecek ise E vitamini ve Q–3 içeren fındık ve ceviz tercih edilmesini öneren Alpaydın, ancak yağ oranları fazla olduğu için tüketimin bir avucu aşmaması uyarısında bulundu.
Alpaydın, uyarıların dikkate alınması halinde, yılın ilk gününün daha rahat geçirilmesini sağlayacağını ve varsa kronik hastalıkların alevlenmesini önleyeceğini de sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 12/26/2007
|