ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’NDE KALP DAMAR HASTALIKLARI TANISINDA YENİLİK: 2x64 DUAL SOURCE CT -5 SANİYEDE KATETERSİZ KALP ANJİYOGRAFİSİ

Toplumun her kesimine kaliteli sağlık hizmeti sunmayı kendine ilke edinen Özel Sani Konukoğlu Hastanesi, yeni yatırımlarla, hizmet kalitesini artırmayı sürdürüyor.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde, bu anlayışla 2x64 multi-slice özellikleri ile şu anda dünyada alanında en ileri teknolojiye sahip olan “Siemens Somatom Definition Dual Source CT” cihazı ile başta koroner - kardiyak BT olmak üzere, tüm ileri teknoloji gerektiren BT tetkikleri gerçekleştiriliyor.
Sigara, hipertansiyon, diabet, kolestrol, şişmanlık, genetik faktörler ve diğer etkenlere bağlı olarak ölüme yol açan hastalıkların en başta geleni koroner hastalıkların erken tanı ve tedavisi büyük önem taşımaktadır. Koroner hastalıkların tanısı "Multislice CT" teknolojisi ile artık noninvaziv olarak yapılabilmektedir.
Koroner anjiografi bu teknolojiyle hiçbir ön laboratuvar hazırlığı gerektirmeden, hiçbir girişim yapılmadan, katetersiz ve 5 saniye içinde yapılabilmektedir. Klasik anjiografiye göre daha kolay ve daha hızlı bir yöntem olup, bu sayede hastaların tetkik sonrası hastanede yatma zorunluluğu ortadan kalkmaktadır.
Bu cihazla; 1 saniyeden daha kısa bir sürede, tüpün tek bir dönüşüyle 128 kesit elde edilmektedir. Bu özellik sayesinde elde edilen veriler, özel bilgisayar yazılımları ile 3 boyutlu hale getirilerek koroner damarlar, damar içi darlıklar ve komşu yumuşak dokular değerlendirilmekte, böylece kalp ve damar hastalıkları tanısında kısa zamanda, daha kesin ve daha güvenli sonuçlar elde edilmektedir.
Kalp damarlarında ateroskleroz (damar sertliği) oranı yine bu cihazla 5 saniyede tespit edilmektedir.
Hastalar için son derece sıkıntılı olabilen endoskopik tetkikler (bronkoskopi, kolonoskopi, vb.) bu üç boyutlu inceleme ve yüksek teknolojisi sayesinde hiçbir girişimde bulunmadan rutin inceleme kapsamında sanal ortamda yapılabilmektedir.
2x64 KESİT NEDİR?
- Günümüzde kalbin görüntülenmesinde kullanılan en gelişmiş yöntemdir.
- Çok hızlıdır.
- Fazla kilolu hastalarda kaliteli görüntü sağlar.
- Beta bloker kullanılmaksızın hızlı kalp ritminde net görüntü verir.
- Temporal rezolüsyon 83 ms’dir.
- BT Koroner Anjiyografi, kansız ve ağrısız gerçekleştirilebildiğinden, devrim niteliğinde bir yöntemdir.
- 2x64 kesit görüntüleme üstünlüğüyle saniyeler içinde tanı olanağı sağlar.
- Koldan yapılan bir iğneyle ortalama 5 saniyede kalp anjiyosu gerçekleştirilebilir.
- Aterosklerotik plakların tespiti, koroner arter darlıklarının derecelendirilmesi, by-pass greftlerinin kontrolü, koroner stentlerin lümen açıklığının takibi, koroner arterlerin varyasyon ve anomalilerinin değerlendirilmesi yapılır.
- Yüksek hasta konforuyla kalp için kolay bir tarama yöntemidir.
Kimler 2x64 Multislice BT İle Koroner Anjiyografi Taraması Yaptırabilir
35 yaşını geçenler, ailesinde koroner kalp hastalığı olanlar, yüksek kolesterolü bulunanlar, yüksek tansiyon hastaları, sigara içenler, şeker hastaları, kilo fazlası ve obez olanlar, stres altındaki kişiler. Ayrıca koroner arterlerinde by-pass yapılan veya stent takılan hastaların takip - kontrollerinde 2x64 Multislice BT koroner anjiyografi başarıyla kullanılmaktadır.
2x64 Multislice BT ile kardiyak inceleme 2 aşamada yapılmaktadır;
1. Koroner arterlerde kalsiyum birikimine (damar sertliği) yönelik ilaçsız 5 sn’ lik görüntüleme,
2. Anjiyografik görüntüler için; EKG eşliğinde kalp hızı takibi ile toplar damara kontrast ilaç verilerek 5 – 10 sn gibi bir nefes tutmayla inceleme tamamlanır.
2x64 Multislice BT İle Koroner Anjiyografi:
Koroner arter hastalığı açısından risk grubunda olduğu halde hiçbir kalp rahatsızlığı olmayan kişilerde koroner damarların yapısını, aterosklerotik plakları ve damar darlıklarını, çok kısa sürede katetersiz - kansız ve ağrısız olarak göstererek bu hastaların zamanında gerekli önlem ve tedavilerine olanak sağlayan en gelişmiş yöntemdir.
2x64 Multislice BT İncelemesinde Kısıtlamalar:
Nefes tutması tamamen olanaksız hastalar, hamilelik (tüm X ışını uygulamaları için geçerli) ve ilaç alerjisi olanlar.
Güncelleme Tarihi: 12/27/2007
|