SANİ KONUKOĞLU TIP MERKEZİ “BEBEK DOSTU HASTANE” ÖDÜLÜ ALDI

Sani Konukoğlu Tıp Merkezi; Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF işbirliğiyle yürütülen "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı" kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda, "Bebek Dostu Hastane" ödülüne layık görüldü.
“Bebek Dostu Hastane” Projesi, anne sütüyle beslenmenin özendirilmesi ve yurt genelinde yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Sağlık Bakanlığı uzmanları, bu hedefe uygun olarak Türkiye genelinde çocuk sağlığı konusunda hizmet veren hastanelerin ilgili personelini eğitiyor.
Uzmanlar, bu konuda yetişmesi sağlanan ekipleri daha sonra değişik zamanlarda denetimlerden geçirerek, çalışmaları yeterli bulunanların hizmet verdiği kuruluşlara “Bebek Dostu Hastane” sertifikası veriyor.
Sani Konukoğlu Tıp Merkezi bünyesindeki “Bebek Dostları”, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da anne sütüyle beslenmeyi teşvik edici çalışmalarını sürdürmek azmindedirler. ‘’Bebek Dostu Hastane’’ sertifikası, bu konudaki çalışmalarımıza ivme kazandıracaktır.
BEBEK DOSTU HASTANE PROJESİ NİÇİN GEREKLİ?
Anne sütü, bebek ve çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmelerinde, mutlu, huzurlu ve güvence altında varlıklarını sürdürebilmelerinde; yeterli ve dengeli beslenme temel koşullardan biri, belki de en önemlisidir. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu yaşamın bu ilk birkaç yılında emzirmenin sürdürülmesi, çocuğun sadece o andaki değil, ileri yıllarda ki fiziksel ve ruhsal sağlığını da olumlu etkilemektedir.
Bu nedenle bebekler için eşi bulunmaz bir besin olan anne sütü ve emzirmenin faydalarını bir kez daha vurguluyoruz. Yapılan araştırmalar; Türkiye’de sadece anne sütüyle beslenme oranının ilk 3 ay boyunca % 27, ilk 6 ay boyunca % 7,6 olduğunu, dünyada da ilk 6 aylık oranın % 39 olduğunu göstermektedir.
Bebeklerin, ilk 6 ayda “SADECE ANNE SÜTÜ” almaları gerekirken, gastrointestinal sistemin henüz yeterli olgunluğa ulaşmadığı bu dönemde yanlış bir uygulama ile ek besin verilmeye başlanmaktadır. Ülkemizde annelerin emzirmenin yararları konusunda ikna edilmekten çok, olayın tekniği ve sağlıklı uygulanmasına ilişkin bilgilendirmeye ve özellikle de desteğe gereksinimleri vardır. Bu kapsamda da güncel bilgilerle donatılmış sağlık personelinin ve doğum hizmeti veren hastanelerin bebeğin doğar doğmaz emzirilmeye başlanmasında ve annenin doğumdan sonraki dönemde emzirmeyi sürdürmesindeki büyük rolü karşımıza çıkmaktadır.
Emzirmenin teşvik edilmesi, özendirilmesi ve desteklenmesi çalışmaları kapsamında, Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF ile işbirliği yaparak “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler” programını yürütmektedir. Bu programın temel amacı, annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıklar kazandırmak ve konunun önemini vurgulamaktır. Annelerin bu konuda tüm sağlık kuruluşlarınca desteklenmesi ve emzirmenin çağdaş bilgi ve doğrulara göre yapılmasının sağlanması her sağlık görevlisinin sorumlulukla yürütmesi gereken önemli bir görevdir. Program, annelerin, sağlık kuruluşlarından; başarılı emzirmenin başlatılmasına yönelik temel adımları atmış, sürdürülmesine yönelik bilgiler edinmiş olarak ayrılmasını öngörüyor.
Emzirmenin başlatılmasında hastaneler, emzirmenin sürdürülmesi ve desteklenmesinde ise birinci basamak sağlık kuruluşları çok önemli rol oynayan kuruluşlar olmakla birlikte bu konuda anneanne, babaanne gibi aile büyüklerinin de inançlı ve destekleyici olmaları gerektiği kanısındayız.Bu düşünceden hareketle, Sağlık Bakanlığı ülkemizde anne sütünü özendirme çalışmaları yapan hastaneleri teşvik etmek amacıyla bu hastanelere “BEBEK DOSTU HASTANE” unvanı vererek ödüllendirmektedir.
Dr. Meltem EGE
Sani Konukoğlu Tıp Merkezi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Genel Müdür Yardımcısı
Güncelleme Tarihi: 10/6/2006
|