ÇOCUKLARDA BESLENME

(ULUSAL: Türkiye)Özel Sani Konukoğlu Hastanesi doktorlarından Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Ege , Türkiye'de fast foodu, genelde orta ve üst düzey sosyo-ekonomik yapıdaki ailelerin çocuklarının tükettiğini söyledi.
Ege ysptığı açıkalamada, fast food (ayak üstü besleneme), tüketiminin dünya ülkelerinde 1970'li yıllarda başladığını ve giderek arttığını ifade ederek, günümüzde ABD'de çocukların günlük kalori gereksinimlerinin yüzde 10'u oluşturur hale geldiğini söyledi.
1970'li yıllarda bu oranın yüzde 2 civarındayken, Türkiye'de henüz bu konuda kapsamlı bir araştırmanın olmaması yanında, özellikle büyük şehirlerde orta ve üst düzeyde sosyo-ekonomik yapıdaki ailelerin çocuklarında fast food tüketim alışkanlığının giderek arttığının gözlendiğini kaydetti.
Bu alışkanlığın çocuk ve adolesan obezitesine yol açtığını belirten Dr. Ege, konuşmasını şöyle sürdürdü 'Fast food türü yiyeceklerin kalorisi çok yüksektir, yağ, şeker ve tuz gibi lezzet vericileri yüksek oranda içerir. Yüksek satüre (doymuş) yağ ve düşük posa ihtiva eden fast food tüketimi esnasında alınan ve yüksek oranda şeker ihtiva eden içecekler de sağlıklı bir çocuğun içmesi gereken ayran, süt gibi içeceklerin yerine geçerek, obezite riskini arttırır.'
Haftada iki kez yaklaşık 200 gram ağırlıkta bir fast food tüketen bireyin yılda yaklaşık 60 bin kalori alması durumunda olduğunu ve bunun ekstradan her yıl için 2.5 kilogramlık bir vücut ağırlığına denk düştüğünü belirten Ege, ABD'de okul kafeteryalarında fast food satışlarının giderek yaygınlaştığını bildirdi. Bu tür gıda tüketimi alışkanlığının yaşla doğru orantılı olarak çoğaldığına dikkat çeken Meltem Ege, çocukların bu tip yiyecek reklamlarının etkisinde kaldığını bildirdi.
Ege, çocuklara, küçük yaşlardan itibaren damak zevkine hitab eden yağlıi şekerli, tuzlu içeğinde gıda tazeliğinin uzun süre korunabilmesini sağlayan ve boyaların bulunduğu göze hoş görünen yiyeceklerin değil de yeterli ve doğru orabda protein, karbonhidrat, vitamin, yağ ve posa içeren gıdaların yenilmesini tavsiye etti.
Güncelleme Tarihi: 6/24/2006
|