DAMAR SERTLİĞİNİN UMUDU İLAÇ SALINIMLI STENTLER Mİ?

28 Eylül 2005 tarihinde Gaziantep Grand Hotel’de “Koroner Arter Hastalığı ve İlaç Salınımlı Stentler” konulu bir toplantı düzenlendi. Sanko Holding Sağlık Yatırımı Danışmanı Prof.Dr. Talantbek Batyraliev, K.S.Ü Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr.Cemal Tuncer,GaziantepÜniversitesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr. Mehmet Aksoy, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi Kardiyoloji Şefi Doç.Dr. Sami Özgül ve bölgemizden değerli uzman doktorlarımızın katılımlarıyla gerçekleşti. Toplantının düzenlenmesinde Özel Sani Konukoğlu Hastanesi olarak destek verdik.
Bu toplantıda İstanbul Florance Nightingale Hastanesinden Prof.Dr.Vedat Aytekin ile Ankara A.Ü.İbni Sina Hastanesinden Doç.Dr.Deniz Kumbasar koroner arter hastalığının güncel tedavi yöntemlerinden olan ilaç salınımlı stentler üzerine konuşma yaptılar. Toplantının gündemini çağımızın hastalığı olarak da niteleyebileceğimiz koroner arter hastalığının ana sebeplerinden biri olan damar sertliği ve ilaç salınımlı stentlerin bu konuda etkinliği oluşturdu.
Damar sertliği ve koroner arter hastalığı Türkiye’de yaklaşık 4-5 milyon kişiyi etkiliyor. Çok küçük yaşlarda başlayabilen bu sorun ilerledikçe kalp krizine ve felce yol açıyor.
Kendinizde belirtileri hissettiğinizde en kısa süre içinde doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz yapacağı kontroller sonrası size damarlarınızın normal olduğunu söyleyebileceği gibi, ilaç tedavisi, balon tedavisi(PTCA), stent veya ameliyat (koroner by-pass) gibi tedavi seçeneklerinden birini önerebilir.
BALON YERİNİ STENTE BIRAKIYOR
Son yıllarda balon uygulamaları giderek yerini stent tedavisine bırakmaya başladı. Damarlar açıldıktan sonra tekrar daralmasını önlemede stentler çok etkilidir, ancak ilaçsız olan (diğer adı çıplak stent) stentlerin açılan damarın durumu ve hastanın yandaş hastalıklarına bağlı olarak ilk 6 ayda %30-50 oranında tekrar daralma riski mevcuttur. Gelişen teknolojiyle birlikte, 2002 yılında ilk defa Johnson & Johnson tarafından üretilen Cypher Select TM ilaç salınımlı stent ise %5’lere kadar düşmüş tekrar daralma oranına sahiptir.
Stent uygulanması sonrasında tekrarlamaya yol açan en önemli faktörün damar duvarı yapısında bulunan kas hücrelerinin normalden fazla çoğalmasıdır. İlaç salınımlı stentlerin üzerinde hücre üremesini önleyen ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilacın etkisi 2-3 ay sürmekte ve hücre çoğalması en belirgin olan dönemde fayda sağlamaktadır. İlaç salınımlı stent normal stent uygulanan tüm hastalara uygulanabilir. İlaç salınımlı stent tek seferde uzun süreli çözüm sağladığı ve tekrar tekrar operasyona gerek duyulmasının önüne geçtiği için diğer tüm avantajlarının yanı sıra daha yararlı bir tedavi yöntemi olarak da dikkat çekmektedir.
TEKRAR DARALMASI İHTİMALİ
Stent restenozu, yani tekrar daralması ihtimali birçok faktöre bağlıdır. Bunlardan en önemlileri; hastada şeker hastalığı olması, darlık bölgesinin uzun, damar çapının küçük olması ve stent seçiminin yanlış yapılması şeklinde sıralanabilir. İlaç salınımlı stentleri doğru bir uygulama ile bütün bu sayılan riskleri en aza indirmekte ve büyük bir üstünlük sağlamaktadır.
Güncelleme Tarihi: 10/5/2006
|