ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ'NDE HALKA AÇIK KONFERANS -DR. MELTEM EGE : ‘’KORUMANIN HER ZAMAN İÇİN TEDAVİ ETMEKTEN DAHA UCUZ, KOLAY VE YÜZ GÜLDÜRÜCÜ OLDUĞU UNUTULMAMALI’’

Özel Sani konukoğlu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Ege, çocukları hastalıktan korumak için zamanında aşılatılmaları gerektiğini belirterek, anne ve babaları, korumanın her zaman için tedavi etmekten daha ucuz, kolay ve yüz güldürücü olduğunu unutmadan, çocuklarının aşılarını mutlaka zamanında yaptırtmaya özen göstermeleri konusunda uyardı. Dr. Ege, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde, halkı bilgilendirmek amacıyla düzenlenen konferanslar dizisi kapsamında, "Aşılar ve Aşı Uygulamalarındaki Yenilikler" konusunda konferans verdi.
Aşılamanın, hastalık yapıcı etkileri azaltılmış veya değiştirilmiş mikroorganizmaların canlılara verilerek, verildiği kişide önemli bir problem oluşturmadan, doğal yollardan geçirilmiş enfeksiyon sonrası oluşan dirence benzer bir yanıt sağlanabilmesi için yapılan bir uygulama olduğunu kaydeden Dr. Ege, ‘’Aşılama ile bazen hayat boyu koruma, bazen kısmi, bazı aşılamalar da belirli aralıklarla tekrarlanmaları durumunda uzun süreli koruma sağlıyor’’ dedi.
"Aşı yapımından sonra oluşan ‘antikor’ denilen maddeler koruyuculuk yönünden bir göstergedir ancak kişinin antikorun olması tam korunma için yeterli değildir" diyen Dr. Ege, şöyle devam etti:
‘’Aşılar çeşitlerine göre uygulama şekli ve yerinin birbirinden farklılık gösterir. Bazı aşılar ağızdan (çocuk felci), bazıları kas içine (difteri, boğmaca, tetanos, hepatit B, kuduz vs.), bazıları deri içine (BCG), bazıları da deri altına (kolera, tifo, sarı humma vs.) uygulanır. Uygulama bölgeleri de bebeklerde genellikle uyluk, büyük çocuk ve erişkinlerde omuzun hemen altındaki deltoid bölgesidir.
"Aşı teknolojisindeki ilerlemeler aynı zamanda birden fazla aşının uygulanabilmesini olanaklı kılmıştır ve aynı anda uygulanabilen aşıların oluşturduğu immun cevap dikkate alındığında; birlikte uygulanan aşıların birbirlerinin cevaplarını etkilemediği görülmektedir. Örneğin, difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci ve hemofilus influenza b aşıları zamanımızda aynı anda ve hatta aynı enjektör içinde uygulanabilmektedir.’’
BEBEKLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bebeklerin bazen ağızdan verilen aşıları kusarak çıkartabildiklerini, eğer aşı verildikten 15-20 dakika içinde kusma olmuşsa ağızdan verilen aşının yeniden verilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Ege, sözlerini şöyle tamamladı:
‘’Eğer 2. defa verilen aşı tekrar kusmaya yol açmışsa aşı ertesi gün tekrar verilmelidir. Ağızdan verilen çocuk felci aşısı, bebeğin anne sütü ile beslenmesine ara verilmesini gerektirmez. Aşılar, ihtiyacı olan bireye yeterli immun cevabın oluşturulabileceği zamanda ve ihtiyaç duyulan dönemde uygulanmalıdır. Birçok aşının yeterli koruma sağlayabilmesi için birden fazla defa yapılması gerekir, ayrıca bazı aşılarda güçlendirme ve korunmanın devamı için belli aralıklarla rapel (booster) dozlarına ihtiyaç vardır.
Aşı doz aralıklarının önerilen standart süreden uzun olması, oluşacak antikor konsantrasyonunu azaltmaz ve bu nedenle aşı aralıklarının uzaması halinde aşılamaya yeniden başlamak gereksizdir, tersine önerilenden daha kısa aralıklarla yapılan aşılamalarda yeterli antikor cevabı sağlanamaz."
Güncelleme Tarihi: 2/25/2006
|