SANİ KONUKOĞLU TIP MERKEZİ 7. YILINI ETKİNLİKLERLE KUTLUYOR

Sani Konukoğlu Tıp Merkezi olarak sağlıkta, 7 yıllık bir hizmet sürecinin ardından 8. yıla doğru hızlı, emin adımlarla ilerlemekteyiz.
12 Ağustos 1996’da o dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in hizmete açtığı hastanemizin kuruluş yıldönümünü kutlamak için bilimsel ve sosyal etkinlikler düzenledik.
12 Ağustos 2003 Salı günü hastanemizde, Gaziantep il protokolünün ve tüm personelimizin katılımıyla gerçekleşecek bir kokteyl düzenledik. Kokteylin ardından İstanbul Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Erkut ATTAR son yıllarda birçok önemli hastalığın tedavisinde kullanılan “Kök Hücre ve Genler” konusunda sunumda bulunacaktır.
Kök hücre vücuttaki bütün hücrelerin temelidir. Hemen her hücre, kök hücrenin gelişerek başka bir hücre haline gelmesi sonucu meydana gelir. Kök hücre, kanın, organların oluşumundan, sinir hücreleri ve bağışıklık sisteminin kurulmasına kadar önemli görevler üstlenir. Laboratuvar ortamında, kök hücrelerle organ yetiştirilebilmektedir. Kök hücre vücutta sadece ilikte ve göbek kordonundaki kanda bulunur. Doğumdan hemen sonra, göbek kordonunun iki ucuna ‘clamp’ (mandal) takılır. Göbek kordonu kesilir. Kordonun içindeki kan, doktorunuz tarafından NECBB tarafından özel olarak sağlanan ‘kite’ aktarılır. Bu yöntem, bebek ve anneye acı vermez, risk taşımaz. Kemik iliğinden kök hücre ayıklama yöntemi, habis kan hastalıklarında ve bazı kanser türlerinde, sağlıklı kan miktarını yükseltmek için yoğun olarak kullanılmaktadır. Ancak hastaların %70 ine uygun kemik iliği bulunamamaktadır. Oysa göbek kordonundaki kandan elde edilen kök hücre, hastanın kendi kok hücresi olmasından dolayı (eğer saklanmışsa) uyum problemi ortadan kalkmaktadır. Günümüzde bu yeni yöntem, içinde kanserin de yer aldığı -şimdilik- 50’yi aşkın hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Dünya çapındaki yoğun araştırmalar, bu yöntemin kullanım alanlarını hızla geliştirmektedir (Parkinson, Alzheimer, diabet, multiple sclerosis, gen terapisi, muscular disorders gibi...). Bazı laboratuvarlar ise, kök hücrenin muhtemel kullanım alanlarını genişletmek için, mevcut kök hücrelerin arttırılması yolunda araştırmalar yapmaktadır
Yetişkin kemik iliğinden elde edilen kök hücre, radyasyon, kimyasallar ve enfeksiyonlar gibi dış etkenler nedeniyle zarar görmüştür. Oysa göbek kordonundaki kandan elde edilen kök hücre, henüz herhangi bir zarar görmemiştir.
Değerli Basın Mensuplarına Saygı ile Duyurulur.
PROGRAM:
Dr. Asım GÜZELBEY
Tarih : 12 Ağustos 2003 Genel Müdür
17:00-18:00 Kokteyl
Sani Konukoğlu Tıp Merkezi - R Katı
18:30-20:00 Bilimsel Toplantı
“Kök Hücre ve Gen Tedavisi”
Doç.Dr. Erkut ATTAR ( İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Grand Hotel, Pırlant 2 Toplantı Salonu
Güncelleme Tarihi: 8/8/2006 1
|